Skip to content

4 tips om jouw voorraad te optimaliseren

Inleiding

Uw voorraad optimaliseren biedt een enorm concurrentievoordeel aan uw onderneming. Voorraad aanhouden kost geld en daarom is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de organisatie van uw voorraadbeheer. Omwille van het sterk toegenomen aantal order in e-commerce, is het belangrijk om tijdig de nodige actie te ondernemen. Met de juiste tools en aanpak kan het efficiënt beheer van uw voorraad een enorme troef zijn voor uw firma. Hieronder geven we enkele tips hoe u, uw voorraad optimaal kan organiseren.

1. Productassortiment

 

Uw aangeboden productassortiment heeft een grote invloed op uw voorraadbeheer. Hoe meer producten u in voorraad heeft, hoe groter de kosten. Anderzijds wordt een ruim assortiment door veel klanten gesmaakt. Best maak je dus een analyse van het assortiment op basis van de omzet en marge per product. 

 

Zo kan je onderscheiden welke producten geld opbrengen en welke geld kosten. Aan de hand hiervan kun je een optimaal productassortiment samenstellen. De ABC-analyse is één manier om deze voorraad in kaart te brengen

2. Minimumvoorraden

De minimumvoorraad is het minimum aantal artikels dat je van een product in voorraad hebt liggen. Dit bouwt enige zekerheid in dat klanten steeds bediend kunnen worden. Hanteer deze minimumhoeveelheid als bestelniveau en bestel artikels bij tot je terug je maximumaantal in voorraad hebt. 

 

De ideale minimumvoorraad hangt af van verschillende factoren. Voorraad aanhouden kost geld, maar door zonder stock komen te zitten loopt de onderneming omzet mis. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden.

3. De ideale bestelgrootte

Sommige leveranciers hanteren een minimum bestelhoeveelheid. Informeer je hierover op voorhand bij verschillende leveranciers zodat u de meest geschikte leverancier kan kiezen. De aankoopprijs is hierbij natuurlijk van belang, maar wanneer je in grote hoeveelheden moet bestellen, worden je voorraadkosten ook hoger, ondanks dat de stukprijs dan meestal daalt.

4. Leveranciersmanagement

Worden producten altijd op tijd, in de juiste hoeveelheid en tegen de juiste prijs geleverd? Met andere woorden: kun je vertrouwen op je huidige leveranciers? Een goede vertrouwensband met leveranciers die de optimale bestelhoeveelheden aanleveren bezorgen je een concurrentievoordeel op lange termijn.

 

Om al deze zaken beheersbaar te maken, helpt een degelijk warehouse management system (WMS) dat voldoet aan jouw specifieke noden. Daarom werken we met ons systeem altijd op maat van onze klant en configureren we het WMS zo gebruiksvriendelijk en laagdrempelig mogelijk. 

 

Waarop moet je letten bij de aankoop van een WMS-systeem?

Waarop moet je letten bij de aankoop van een WMS-systeem? 1. Denk na over de functionaliteiten Waar loop je tegenaan binnen de huidige voorraadflows? Denk na over alle aspecten en

Je onderneming digitaliseren in 6 stappen

Je onderneming digitaliseren in 6 stappen In dit artikel geven we je 6 belangrijke stappen mee om je onderneming klaar te maken voor de digitale toekomst. 1. Bepaal je doelstellingen

Waarom kiezen voor een ERP-systeem?

Waarom kiezen voor een ERP-systeem? Wat is een ERP-systeem? Enterprise Resource Planning (ERP) is een computerprogramma dat complexe bedrijfsprocessen beheert. Een ERP-systeem ondersteunt en vergemakkelijkt uw dagdagelijkse processen. Zo hebt

Spontaan Solliciteren.


Download our
[brochure]